Σταϊκούρας: Η δημοσιονομική ευελιξία θα χρησιμοποιηθεί με σωφροσύνη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Η δημοσιονομική ευελιξία θα χρησιμοποιηθεί με σωφροσύνη
Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως τα αποθεματικά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Στη βούληση της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα επικεντρώνεται στη μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών, θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία και θα έχει στο επίκεντρό της τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι δυσχερής διότι υπάρχουν πολλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και ενδεικτικά αναφέρθηκε στους γεωπολιτικούς κινδύνους και στις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η δημοσιονομική ευελιξία θα χρησιμοποιηθεί με σωφροσύνη και το 2021 και θα γίνει βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων μέσα από την αξιοποίηση της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Τα αποθεματικά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης 24 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση εφέτος, τονίζοντας πως τα αποθεματικά διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Υπογράμμισε δε πως η Ελλάδα θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 19,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και επιπλέον 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και πως θα εισρεύσουν και 14 δισ. ευρώ από το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. «Το πακέτο αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να στηρίξει την παραγωγικότητά της με επενδύσεις και με μεταρρυθμίσεις που θα έχουν βιώσιμο και παρατεταμένο αντίκτυπο στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας», είπε.

Δίνοντας ένα στίγμα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είπε πως το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη υποδομών, ψηφιακής τεχνολογίας, παρεμβάσεων για την ελληνική βιομηχανία και την τόνωση ενδογενών πηγών ανάπτυξης όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, αλλά και η έμφαση στην πράσινη οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider